Sew along - Blixtlås och kjol

Tänkt nu är vi snart klara, nästa vecka gör vi de sista momenten och sen har vi våra nya klänningar. Jag har lärt mig massor på det här och jag tror nog det kommer bli fler sew alonger längre fram. Jag har haft kamera problem och inte bara slarvat/stressat med bilderna som förra veckan. Autofokusen har bestämt sig för att ge upp i min kamera så tyvärr är inte skärpan den bästa i alla bilder (någon som haft liknande problem med nikon d3000?). 

Med eller utan toppen bilder så har turen den här veckan kommit till att montera kjolen, sy i blixtlåset och fålla ärmarna!

 

Montera kjolen

 

Sy först i två rynktrådar i kjolen, en 1cm från kanten och den andra 2 cm från kanten. Även fast kjolen inte ska rynkas är rynktrådarna bra att ha när man ska sy ihop en rak och en rundad del.

 

 

 

Spänn rynktrådarna och nåla fast kjolen räta mot räta på livet, se till att matcha sidsömmarna. Tråckla sedan på maskinen eller för hand fast kjolen och kolla att de inte blivit några veck längs kjolen, har det de så sprätta och tråckla igen. (Ibland är det svårt att bli av med alla små rynkor som kan uppstå men minimera dem så mycket du kan). När kjolen sitter som du vill sy fast den ordentligt.

 

 

Blixtlås

 

 

Dags att prova igen och nåla ihop ryggen så att klänningen sitter som du vill. Enklast är såklart att få hjälp med nålningen men de går även utmärkt att göra själv, de gör jag 99 av 100 ggr.

 

 

 
Ta av dig klänningen men låt nålarna sitta kvar i ena sidan på tyget, här ska ditt blixtlås sitta! Dra en rak linje mellan nålarna. Bäst blir de om du kan få en någorlunda rak linje mellan nackens översta nål och den i midjan. Överför sedan linjen till den andra sidan så du har en linje på varje bakstycke.

 

 

 

Jag använder mig av ett dolt blixtlås och en pressarfot som är anpassad till att sy i dolda blixtlås som gör att sömmen hamnar precis där den ska. De går självklart utmärkt med den vanliga blixtlåsfoten med, se bara till at sömmen hamnar så nära tänderna som möjligt.

 

 

 

Nåla fast blixtlåset längs med din ritade linje vidare ner på kjolen, blixtlåset ska nålas fast räta mot räta mot bakstycket och kant i kant upptill mot halsen. Börja med blixtlåsets ena sida och nåla och tråckla fast det (jag skulle rekommendera att tråckla i det på maskin så du ser att sömmen hamnar helt rätt). När det sedan är i tråcklat, stäng blixtlåset och se till att midjesömmen bildar en obruten linje innan du nålar och tråcklar den andra sidan. Prova klänningen och se att blixtlåset sitter som du vill innan du syr i det ordentligt.

 

 

(förlåt för urusel bild, men jag tror ni förstår)

När blixtlåset sitter perfekt, nåla ihop kjolens söm under blixtlåset och sy ihop. Jag brukar göra detta efter att jag sytt i blixtlåset för att undvika att de blir bubbligt längst ner om man behöver flytta blixtlåsets ena sida lite för att få till midjesömmen snyggt.

 

 

 

Pressa isär sömmen och behandla sömsmånen på valfritt sätt.

 

 

Ärmar

 

Gör en smal fåll på ärmarna genom att vika in dem dubbelt så att den råkanten döljs. Jag viker mina 0,5 cm och sedan 0,5 cm igen. De ger en lite längre ärm en mönstret avser eftersom jag sparar lite av sömsmånen men jag tycker de blir snyggast med en väldigt nätt fåll.

 

 

  

Sy nära kanten, har du en edge-stiching fot är det här ett ypperligt tillfälle att använda den!

 

 

 

Nästa vecka ska vi sy infodringen och fållen för att förbereda kan du hänga upp klänningen eller sätta den på en provdocka för att låta fållen hänga ut sig. Man kan även blötlägga klänningen för att sedan hänga upp den, då hänger kjolen ut sig ännu bättre!

 

Tänk nästa vecka är våra klänningar färdiga! De ska bli så kul att se alla olika klänningar! Ha de bra i värmen så hörs vi nästa vecka!

Sew along - Ärmar

Idag har turen kommit till att sy i ärmarna. Ni får ursäkta att bilderna inte blev de bästa den här gången, jag hade tyvärr lite bråttom och de är svårt att ta om dem i efterhand, hoppas de ska funka bra ändå. Men nu börjar vi!

Rynktråd

Sy två rynktrådar längs med ärmkullen, en 1 cm från kanten och den andra 1,5 cm från kanten

 

Ärmens söm

Sy ihop ärmen räta mot räta, se till att hacken möts.

 

Pressa isär sömmen
 
Isättning av ärm
Två hack på ärmen visar att den halvan av ärmen ska möta bakstycket och ett hack visar fram. När du nålar är det enklast att ha livet vänt med avigsidan ut och ärmen med rätan ut. För sedan in ärmen i ärmhålet och börja nåla.

Börja med en nål under armen så att sömmarna möts och sedan en vid axelsömmen, hacket ska möta sömmen på axeln. Matcha sedan upp hacken i sidorna och nåla dem på plats. Nu är det dags att dra i rynktrådarna för att få ärmen att sitta perfekt, börja med ena sidan och spänn trådarna tills ärmen passar ärmhålet perfekt, fördela tyget jämnt. Försök undvika att få veck. Fäst rynktrådarna genom att vira dem runt en nål. Gör sen samma sak med den andra halvan av ärmen.

När ärmen sitter bra i så ska vi tråckla fast den, antingen på maskin eller för hand. Ofta får men veck någonstans längs ärmen där man behöver sprätta upp och göra om.  När ärmen sitter i snyggt, dra ut rynktrådarna och prova så de känns bra! Sen är det bara att sy fast ärmen med normal stygnlängd ovanpå tråckelsömmen. 

 Sy sedan en andra söm, ca 0,5 cm från den första i sömsmånen för att förstärka eftersom ärmen ska klara en hel del rörelse.
Klipp ner sömsmånen tätt intill den andra sömmen och pressa sedan försiktigt sömmen mot ärmen.

 

Kjolens sidsömmar

 Sy kjolens sidsömmar och pressa isär
 
 
Prova livet och håll kjolen runt dig och dröm om vilken fin klänning du snart kommer ha! Ta gärna en bild och visa oss i fb-gruppen!

 

 

Lycka till!
Nästa vecka monterar vi kjolen och syr i blixtlåset.

 

Colette Hawthorn

 
Jag är så kär i det här mönstret! Det är Colettes nya klänning Hawthorn, detta är min första men de kommer nog bli fler, både flera klänningar men även som blus. Den är inte ritkigt klar än, behöver pressas och fållas någon dag. Lite stor tycker jag den är men med ett skärp kommer den bli perfekt. Men till nästa ska jag nog ta in den lite mer.
 
 
Halsen är så vacker på den, jag älskar att kragen inte går hela vägen fram!