Sew along - Ärmar

Idag har turen kommit till att sy i ärmarna. Ni får ursäkta att bilderna inte blev de bästa den här gången, jag hade tyvärr lite bråttom och de är svårt att ta om dem i efterhand, hoppas de ska funka bra ändå. Men nu börjar vi!

Rynktråd

Sy två rynktrådar längs med ärmkullen, en 1 cm från kanten och den andra 1,5 cm från kanten

 

Ärmens söm

Sy ihop ärmen räta mot räta, se till att hacken möts.

 

Pressa isär sömmen
 
Isättning av ärm
Två hack på ärmen visar att den halvan av ärmen ska möta bakstycket och ett hack visar fram. När du nålar är det enklast att ha livet vänt med avigsidan ut och ärmen med rätan ut. För sedan in ärmen i ärmhålet och börja nåla.

Börja med en nål under armen så att sömmarna möts och sedan en vid axelsömmen, hacket ska möta sömmen på axeln. Matcha sedan upp hacken i sidorna och nåla dem på plats. Nu är det dags att dra i rynktrådarna för att få ärmen att sitta perfekt, börja med ena sidan och spänn trådarna tills ärmen passar ärmhålet perfekt, fördela tyget jämnt. Försök undvika att få veck. Fäst rynktrådarna genom att vira dem runt en nål. Gör sen samma sak med den andra halvan av ärmen.

När ärmen sitter bra i så ska vi tråckla fast den, antingen på maskin eller för hand. Ofta får men veck någonstans längs ärmen där man behöver sprätta upp och göra om.  När ärmen sitter i snyggt, dra ut rynktrådarna och prova så de känns bra! Sen är det bara att sy fast ärmen med normal stygnlängd ovanpå tråckelsömmen. 

 Sy sedan en andra söm, ca 0,5 cm från den första i sömsmånen för att förstärka eftersom ärmen ska klara en hel del rörelse.
Klipp ner sömsmånen tätt intill den andra sömmen och pressa sedan försiktigt sömmen mot ärmen.

 

Kjolens sidsömmar

 Sy kjolens sidsömmar och pressa isär
 
 
Prova livet och håll kjolen runt dig och dröm om vilken fin klänning du snart kommer ha! Ta gärna en bild och visa oss i fb-gruppen!

 

 

Lycka till!
Nästa vecka monterar vi kjolen och syr i blixtlåset.

 
Publicerat i Sew along
Taggar: Daisy dress / sew along / sömnad