Sneak Peak

Vad sägs om en liten tjuvkik på min första Daisy klänning? Tyvärr slutade den precis i tvättmaskinen efter ett möte med en blåbärsglass. Men så här fin var den innan!

 
Ser att insnittet kanske behöver en liten justering men annars sittter den perfekt!
 

Att välja rätt storlek

Vi tjuvstartar sewalongen lite med ett inlägg om att välja rätt storlek!

Att välja rätt storlek från början gör hela processen mycket enklare. Men hur gör man det på bästa sätt? Och hur gör man om man hamnar på olika storlekar för midja och byst? Jag tänkte försöka räta ut dessa frågetecken idag.

Först, hur jag upplever mönstret i storlek:
Jag tycker mönstret är normalt i storlek över byst och midja, men det är litet i ryggen och över axlarna. Jag har därför slutligen fått klippa en större storlek än normalt för att de ska passa bra över axlar och rygg men har sedan tagit in det rejält i sidosömmarna. Ärmarna har jag fått krångla lite med för att få till, mönstret har ganska smala ärmar med en hög och smal ärmkulle som inte passar mina axlar. 


Jag är absolut inget proffs på att anpassa mönster i förväg men med några enkla knep kan man komma långt och få en bra föraning om hur resultatet kommer bli. 

 1. Det första du behöver göra är att mäta dig, byst mått och midjemått är de viktigaste måtten för oss. Ta gärna hjälp av någon annan för att mäta dig. Måtten ska tas stående med nersläppta armar. Bystmåttet tas från bystens största punkt och sedan mäts det horisontellt runt kroppen. Se till att mått bandet inte hamnar för högt upp eller för långt ner i ryggen. Midjemåttet ska tas vid midjans smalaste punkt, mellan revben och höftben. Tänk på att mäta relativt tajt runt kroppen, i mönstret ingår rörelsevidd så klänningen ska inte sitta så här tajt. Skriv upp dina mått.

 2. Titta i storlekstabellen vilken storlek du ligger närmast. Ligger du mitt i mellan två storlekar för både byst och midja är det oftast smartast att välja den större, de är ju alltid lättare att ta in ett plagg än lägga ut. Ligger du på olika storlekar i midja och byst? Skriv upp vilken storlek du är var.  

  Storlek

  10

  12

  14

  16

  18

  Byst

  83,82

  88,9

  93,98

  99,06

  101,6

  Midja

  66,04

  71,12

  76,2

  81,28

  86,38

  Här är en storlekstabell som jag omvandlat till cm.

  Jag har ett midjemått på 71 cm och ett bystmått på 90 cm. Alltså borde storlek 12 passa bra i midjan men kanske blir det litet i bysten men 14 blir nog alldeles för stort. BIlderna och beräkningarna i följande steg är därför för storlek 12.

 3. Nu kommer det viktiga. Olika mönster har olika mycket rörelsevidd så det räcker inte med att gå efter storlekstabellen. Vi behöver även veta vilka färdiga mått plagget kommer att få.

  Vi börjar mäta midjemåttet. Mät den storlek som storlekstabellen sa att du låg närmast i midjan.

  Så här gör du för att mäta mönstret: 
  Leta upp livets delar på mönster arket. Mät sedan bakstyckets midjelängd, den mäts 1,5 cm upp från sömnslinjen eftersom vi har 1,5 cm sömsmån.

  Jag lägger mitt måttband kant i kant med klipplinjen och följer formen. Detta funkar om ditt måttband är 1,5 cm brett annars får du mäta ut vart du ska mäta.


  För mig blev det 21,5 cm, bilden är lite missvisande. Subtrahera längden med 3, de blir 21,5-3=18,5 cm (för att räkna bort sömsmånen) och multiplicera sedan med 2, de blir 18,5*2=37 cm (eftersom vi ska ha två bakstycken). Nu har vi midjans längd bak.

  För framstycket mäter vi på samma sätt men eftersom det är mot vikt kant subtraherar vi istället med 1,5 cm innan vi multiplicerar med 2. Tänk på att inte mäta med insnittets längd utan mät fram till det och sedan fortsätt där det tar slut.

  Här mäter jag fram till insnittet i midjan, pilen markerar vart det börjar.

  Sedan flyttar jag måttbandet och lägger 6,5 cm vid insnittets slut eftersom de var det måttet jag fick när jag mätte fram till insnittet.

   För mig blir det 19,5 – 1,5= 18cm, 18*2=36 cm.

  Lägg sedan ihop dina två mått, för mig 37+36=73 cm. Plocka sedan fram ditt mått band och håll denna längd runt din midja, hur känns det? För stort? Mät då den mindre storleken. För litet? Mät den större storleken. I detta mått ingår alltså rörelse vidden, det är detta mått den färdiga klänningen kommer få om du inte går några ändringar. En 50-tals klänning ska sitta relativt tajt för att accentuera midjan, ca 2 cm rörelsevidd tycker jag absolut brukar räcka. Men känn efter hur det känns för dig!


  Upprepa proceduren för bysten. 

  Du mäter längsmed den övre linjen för bystvecket fram till mittlinjen. 
  För mig blev det 25,5-1,5=24 cm, 24*2=48 cm fram.

  Bak hittar du samma höjd i en rät vinkel från mitt bak och ut till markeringen som sedan ska möta markeringen fram. 
  För mig 23,7-3=20,7 cm, 20,7*2=41,4 cm bak.

  Hela bystmåttet blir då 48+41,4= 89,4 cm.

  Nu vet du ganska exakt vilka mått klänningen kommer att få. Känner du dig fortfarande osäker på vilket färdigt mått som blir bäst? Jämför med något plagg du har som du tycker sitter bra runt midja och byst, dock inget i trikå såklart. Var måtten bra för både byst och midja i samma storlek så kan du hoppa över nästa steg!

 4. Om du nu märkte att olika storlekar passade bäst för midja och byst så brukar jag göra så här:
  Rita av mönsterdelarna för livet på mönsterpapper (jag är lat och visar på original mönstret). Rita linjerna för båda de storlekarna du hamnade på. Alltså t.ex. både storlek 12 och 14. Plocka sedan fram en färgpenna och linjal. Gör en markering på vart storleken är lagom i bysten, markera vid den nedre linjen för bystinsnittet, och gör samma sak för storleken där midjan passar.

  Lägg linjalen mellan dessa punkter och dra ett sträck, detta är din nya sidolinje som du ska klippa efter. Upprepa för livets baksida. Det finns en markering på sidosömen vart bystvecket kommer sitta utgå från denna när du markerar rätt storlek bak.

  Skulle du vilja justera största eller minsta storleken, mät hur mycket du vill ändra, dela i 4 och lägg till eller ta bort det på den aktuella sidsömmen både i fram och bak, dra om din sidolinje efter det. Gör alla justeringar av denna typ i sidan så inte ringningen fram och bak ändras.
  Obs! för att välja rätt storlek på ärmen gå efter den storlek du valde runt bysten så att ärmhålet passar.

 5. Nu har du ett val och göra att kasta dig in och klippa i fin-tyget direkt eller gör en toile av fultyg först.  Alltså att provsy plagget, här räcker det med enbart livet och ärmarna, i fultyg för att se vilka ändringar som kan behövas göras innan man klipper i det fina tyget. Jag skulle rekomendera att du gjorde en toile för att få bästa passform. Man bör göra detta för varje nytt mönster man syr av men jag är otålig av mig och struntar många gånger i det och får då ta konsekvenserna sen. Den här gången gjorde jag en toile och är väldigt nöjd med det eftersom ärmarna inte alls passar min kropp och de krävde en del justeringar.

  Det finns många instruktioner på nätet om hur man gör en toile t.ex. Sewaholic har en bra. Jag tänker därför inte gå igenom hur man gör. Du kan följa hennes steg till punkt och pricka för att prova ut livet. När det sedan sitter bra, testa att sy i ärmarna så att även de passar dig. Känner du dig osäker på att sätta i ärmarna kommer vi gå igneom det längre fram i sew alongen och i såfall kan du vänta med att klippa ut ärmarna i det fina tyget utan istället först vid detta steg prova ut dem enligt instruktionerna så du vet om de passar. 
Oavsett om du nu har valt att sy en toile eller ej så har du ett bra mönster att gå efter och du har kommit undan en hel del krångel på vägen. Du kan nu rita av ditt mönster efter de ändringar du gjort och sy en toile om du valt det. Nästa vecka börjar vi sen klippa i det fina tyget!


Der är viktigt att testa sitt plagg ofta när man syr för att få den perfekta passformen, det gäller både om du ska sy din toile eller din riktiga klänning! För att arbeta med passformen antingen på tolien eller den riktiga klänningen är fb-gruppen ett utmärkt forum tycker jag. Lägg upp bilder när du provar om du tycker något känns/ser galet ut så kan vi alla hjälpas åt med hur det ska justeras. Skulle jag märka att många har problem med passformen på ett visst sätt ska jag absolut försöka knåpa ihop en lite guide för hur man kan ändra det men som sagt, jag är inget proffs på justeringar. Så bäst hjälp här får vi av varandra i fb-gruppen. Det är ju dessutom lättare att se vad som behöver ändras om man har en bild att titta på.

Lycka till!


 
 
 

130624

Godmorgon, idag åer jag på äventyr till uppsala! på mig har jag en ny klänning som syddes för några veckor sedan.
Simplicity 1803
 
Ha en toppen dag!