Krage

Välkommen till dagens sew along inlägg! Denna sew along löper både här på Modestyby samt SIC Designer.

Dagens inlägg är för dig som syr en klänning med krage. Ingen av mina klänningar kommer att ha en krage så jag visar monteringen mot min toall.

Dagens inlägg kommer behandla: (motsvarande steg i Emerybeskrivningen)

  • Sy kragen – Emery steg 12-16
  • Montera kragen – Emery steg 17
 

Mellanlägg
Till kragen ska du ha fyra delar, två som blir den övre kragen och två som blir den undre. För att ge kragen en fin form behöver du förstärka två av kragens fyra delar med mellanlägg, jag föredrar påstrykbart men även den typ som sys fast fungerar utmärkt. De 2 delarna med mellanlägg blir kragens ovansida.

 

Sy kragen
Nåla ihop kragens delar två och två, en undersida mot en översida och räta mot räta. Sy längs kragens yttre kanter, ej den del av kragen som ligger mot halsen. OBS! Syr du Emerys krage ska du följa den korta vinklingen i framkant som är markerad på bilden men baktill ska du inte följa vinklingen! Titta på ditt mönster vilket som är fram så formen blir rätt!

Trimma sömsmånerna och vänd kragens delar, pressa noggrant. Vill du kan du sedan sy en stickning nära den yttre kanten så håller formen sig bättre.

 

 Min krage blängde på strykjärnet och hotade med att smälta om det kom nära så därför är den bubblig tyvärr
 

Montera kragen
Nåla fast kragen mot klänningens halsringning, kontrollera att undersidan ligger mot klänning. På Emerymönstret finns en markering som visar var kragen och axelsömmen ska mötas.För Emery behöver halsringningen hållas in, sätt ihop kragen och halsringningen med en nål i varje markering, håll in tyget så att halsringningen stämmer mot kragen. Kragens delar ska mötas mitt fram och sluta 1,5 cm från mitt bak.

Sy fast kragen runt halsringningen med tråckelstygn.

 
 

Ändring i planering
Jag har insett att ordningen på de kommande inläggen enligt planen blir galet om man syr en ärmlös klänning. Planen är upplagd efter hur jag brukar sy en klänning med ärm och jag har inte reflekterat förrän nu över att en ärmlös klänning kräver en annan ordning. Dock en ordning som även fungerar utmärkt på en klänning med ärm! Så därför kommer vi att montera fodret i livet innan vi syr kjolen och blixtlåset istället för efteråt.

 

Hoppas arbetet med din klänning går bra! Visa gärna dina framsteg i FB-gruppen eller har du en fråga? Ställ den där med! 

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i överkant av bloggen.

Ärmar

Välkommen till dagens sew along inlägg! Denna sew along löper både här på Modestybyb samt SIC Designer.

Idag ska vi behandla ärmen, syr du en ärmlös modell hoppar du över dagens moment.

Dagens inlägg kommer behandla: (motsvarande steg i Emery beskrivningen)

  • Sy och montera ärmarna – Emery steg 38 - 40

 

Först ska vi sy två rynksömmar precis som vi gjorde på toallen. Ställ in symaskinen på den längsta stygnlängden och sy två parallella sömmar längs ärmkullen. Den ena 1,5 cm från kanten och den andra 2 cm från kanten (detta gäller om du använder 1,5 cm sömsmån). Börja och sluta dina sömmar ca 7 cm in på ärmen.

 
 

Nästa steg är att sy underarmssömmen, lägg ärmarna räta mot räta och sy (glöm inte att ställa tillbaka din maskin på normal stygnlängd). Eftersom vi inte fodrar våra ärmar är det bra att behandla sömmens råa kanter, du kan zick-zacka, overlocka eller klippa kanterna med en tandad sax som jag gjort nedan. Pressa isär sömmarna. 

 

Då är det dags att nåla fast ärmen i ärmhålet. Ärmarna har en framsida och en baksida, oftast är det två hack baktill på ärmen som ska möta bakstyckets två hack och ett hack på framsidan som ska möta ett hack på framstycket. Se till att du nålar fast rätt ärm på rätt plats!

Jag börjar med att nåla från underarmssömmen mot sidsömmen, ärmkullens topp mot axelsömmen och markeringar mot markeringar. Dra sedan i dina rynktrådar för att hålla in ärmen mot ärmhålet, har din ärm puff fördelar du rynkorna jämnt längs ärmkullen. Annars håller du in ärmen så att den passar mot ärmhålet, men se till att inga veck bildas. Fäst dina rynktrådar genom att snurra dem runt en nål. 

 

Sen är det bara att sy fast ärmen, börja vid underarmssömmen och sy runt hela ärmen, känner du dig osäker sy sakta och med tråckelstygn först så du ser att ärmen hamnar rätt innan du syr med vanliga stygn.

När ärmen sitter där du vill, dra ur rynktrådarna. Sedan brukar jag sy ytterligare en söm i ärmens sömsmån, 0,5 cm från den första sömmen, för att förstärka ärmen ytterligare. Klipp sedan sömsmånen nära den andra sömmen. 

 

Vi väntar med att fålla eller rynka underkanten på ärmen till slutet av sewalongen eftersom det är lättare att avgöra om man vill korta när det går att ha klänningen på sig! 

 

Hoppas arbetet med din klänning går bra! Visa gärna dina framsteg i FB-gruppen eller har du en fråga? Ställ den där med!

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i överkant av bloggen.

Me Made May

Det har gått utför med fotograferandet av me made may. Men jag har även insett vart bristerna i min hemmagjorda garderob finns, kläder för riktigt varmt väder och mjukiskläder. Jag vill ha något mjukt, svalt och bekvämt. Så jag har haft mycket köpta kläder i veckan tyvärr. Så det har varit en dålig me made may vecka, får bli nya tag denna vecka!
 
Butterick 5486 
 
Colettes Sorbetto i tunn bomullsvoile
 
Stickad kofta och vouge 8812
 
Cirkelkjol och t-shirt båda efter eget mönster