Foder

Välkommen till dagens sew along inlägg! Denna sew along löper både här på Modestybyb samt SIC Designer

Som jag berättade senast insåg jag att jag måste kasta om ordningen på inläggen för att tillvägagångssättet ska fungera både på en ärmlös klänning och en klänning med ärm.

Dagens inlägg kommer behandla:

  • Montera fodret i livet
 

För klänning med ärm
Nåla fast fodrets ringning räta mot räta mot klänningens ringning och sy, har du en krage hamnar den mellan yttertyg och foder. Trimma sömsmånen och jacka den i svängda partier. Att "jacka" sömsmånen innebär att klippa små hack ända ner till sömmen det gör att rundade partier kan vändas ordentligt och få sin tänkta form. Vänd fodret till insidan.

 

För ärmlös klänning
Nåla fodret räta mot räta mot livet längs ringningen och ärmhålen, och sy, har du en krage hamnar den mellan yttertyg och foder.. Trimma sömsmånen runt både ärmhålen och ringningen och jacka runda partier. Att "jacka" sömsmånen innebär att klippa små hack ända ner till sömmen, det gör att rundade partier kan vändas ordentligt och få sin tänkta form.

 

Sedan ska vi vända livet. För bakstycket genom axeln mot framsidan och dra igenom, upprepa för andra sidan. 

 
 

För alla modeller
Runt halsringningen och eventuella ärmhål kan du antingen sy en stickning eller understitch (jag kan inte det svenska ordet men förklaring kommer nedan).

En understitchsöm syr fast sömsmånen mot fodret (eller en infodring) för att hålla det på plats och undvika att det syns från rätsidan. Sömmen kommer endast att synas från insidan. Vill du sy en understitchsöm så öppnar du upp fodret och livet så sömsmånen är mot dig. Placera sömmen under pressarfoten så att nålen kommer att sy igenom fodret och sömsmånen men inte yttertyget. Följ fodrets form när du syr och låt sömsmånens jack glida isär i rundade partier. Sy så långt det går, genom axlar kommer du inte kunna passera på en ärmlös klänning men fodret kommer att hållas på plats ändå. 

 

Vill du istället ha en synlig stickning längs halskant och eventuell ärmhål, så syr vi ärmhålets stickning efter sidsömmen och halskantens stickning syr vi efter att blixtlåset är monterat. 

Pressa halsringningen och ärmhålet. 

Syr du en klänning med ärm är du nu klar med dagens sömnad.

För ärmlös klänning
Nu är det dags att sy sidsömmarna. Öppna upp fodret och nåla sidsömmarna räta mot räta, det blir en lång söm från fodrets sidsöm som övergår till livets sidsöm, upprepa för andra sidan och sy. Pressa isär sömsmånerna.

 

Vill du kan du sedan sy en stickning runt ärmhålets kant, men sy inte runt halsringningen.

Ett tips för att få snygga stickningar är att använda en sådan här pressarfot som hjälper dig att hålla sömmen på samma avstånd från kanten hela tiden.

 

Hoppas arbetet med din klänning går bra! Visa gärna dina framsteg i FB-gruppen eller har du en fråga? Ställ den där med!

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i överkant av bloggen.

 
#1 / / Anonym:

Superfin beskrivning ett nöje att läsa!