Klipp ut din klänning

 
Välkommen till dagens sew along inlägg! Denna sew along löper både här på Modestybyb.blogg.se samt på SIC Designer.

Hoppas allt gått bra med de eventuella justeringarna av din toall. Har du gjort stora justeringar kan det vara bra att sy en toall efter de mönsterjusteringar du gjort för att se att passformen är som du vill innan du klipper i fintyget. Har du problem med dina justeringar ta en bild och lägg upp i FB-gruppen och beskriv vad ditt problem är så kan vi hjälpas åt där!

Dagens inlägg kommer behandla:

  • Klippa ut huvud tyg
  • Klippa ut foder
  • Mellanlägg?
  • Zik-Zack

Idag ska vi klippa ut våra delar, det du behöver tänka på är om ditt mönster är inklusive eller exklusive sömsmån.

Vi börjar med huvudtyget, plocka fram de mönsterdelar som ska klippas av detta tyg och kontrollera hur många av varje del du behöver. Placera delarna på tyget, till hjälp kan du använda ditt mönsters tillklippningsplan som finns i beskrivningen. Var noga med att trådrakan som markeras med den långa bilen på varje mönster del följer trådriktningen.

Nåla fast varje del, klipp ut dem och överför alla mönstermarkeringar till tyget.

Dags för fodret, jag kommer göra alla mina klänningar helfodrade, men som tidigare nämnt är det upp till dig. Vill du inte fodra ditt liv behöver ditt mönster ha en infodring, stegen för det kommer inte inkluderas i denna sewalong. Men förra årets klänning hade en infodring så vill du ha vägledning kan du vända dig till den här.

Vill du göra din klänning helfodrad behöver du klippa ut kjolens och livets delar av ditt foder tyg (det behöver inte vara av samma sorts tyg). Ärmarna fodrar vi inte. Gå till väga på samma sätt som när du klippte ut dina mönster delar av huvudtyget. 

Till kjolen väljer jag oftast att göra fodret något kortare än kjolen, detta för att fodret inte ska skymta fram. Men om du valt att göra en lång klänning kan du också välja att göra ditt foder endast halvvägs ner i kjolen, detta tänker jag göra på min klänning.

Mellanlägg har vi tidigare inte nämnt i sewalongen och detta är eftersom det bara är aktuellt om du vill sy en krage på din klänning. Vill du det så klipper du ut kragens delar även i mellanlägg. Du kan stryka fast dem genast.

Zik-zacka, åsikterna går isär för huruvida man bör zik-zacka sina delar och när det ska göras. När jag väljer att helfodra en klänning struntar jag i det i livet eftersom alla sömmar kommer vara skyddade av fodret, i kjolen brukar jag välja att göra franskasömmar istället eftersom de kan skymta fram om det blåser till. Detta kommer vi gå igenom när vi kommer till kjolen. Men om du vill zik-zacka dina delar så gör det nu, har du ett tyg som fransar sig väldigt mycket kan det absolut vara bra att göra det även om du ska fodra!

Detta var allt för idag, nästa vecka kommer tyvärr bara ett inlägg eftersom jag har mycket att göra till skolan. Så ligger du lite efter har du ett ypperligt tillfälle att komma ikapp nu!

Hoppas arbetet med din klänning går bra! Visa gärna dina framsteg i FB-gruppen eller har du en fråga? Ställ den där med!

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i överkant av bloggen.

Publicerat i Sew along
Taggar: dress / emery / sew along / sewalong