Måttagning och mönster

 
Välkommen till dagens sew along inlägg! Denna sew along löper både på Modestybyb.blogg.se samt SIC designer.

Äntligen nu är det dags att börja på vårt gemensamma klänningsprojekt! Sew alongen kommer vara baserad på Emerymönstret så att bilderna kommer vara därifrån, men även mitt personliga grundmönster som jag kommer sy utifrån. Beroende på vilket mönster du valt kommer allt kanske inte se exakt likadant ut för dig men annars bör det vara lika.

Har du valt att utgå från ett personligt grundmönster som du vet passar dig bra kan du hoppa över dagens inlägg.

Dagens inlägg kommer behandla:

  • Måttagning
  • Välja storlek
  • Rita dina mönsterdelar

Då sätter vi igång!

Det första vi behöver göra för att börja sy är att ta våra mått, du behöver mäta:

  • Byst – mät över bystens största punkt
  • Överbyst – mät runt bystens översta del, måttbandet ska ligga högst upp i ärmhålet
  • Midja – mät din naturliga midja, sitter mellan revbenen och höftbenen, där vi är som smalast.

Bäst är att få hjälp av någon annan att mäta dig, måtten ska tas tajt men under utandning.

Innan vi börjar titta i storlekstabellen behöver vi titta närmare på våra bystmått. De flesta mönster är baserade på en B-kupa, många av oss har antingen mindre eller större bröst. För att få en bättre passform behöver vi justera vårt mönster, detta brukar refereras till som FBA (Full Bust Adjustment) och SBA (Small Bust Adjustment). Har du normalt en B-kupa så behöver du trolige inte genomföra detta steg.

Beräkna differensen på ditt bystmått och ditt överbystmått. Alltså: byst - överbyst=
De stora mönsterföretagen ger lite olika information, Vogue säger att är skillnaden större än 5 cm behöver du göra en FBA är den mindre än 2,5 cm behöver du göra en SBA. Men trots det är det väldigt individuellt. Christina Haynes (skaparen av Emery) rekommenderar att välja storlek efter vår överbyst istället för byst om vi har större än B kupa. 

UPDATE! Väldigt få mönster har överbyst med i tabellen,  istället utgår du från ditt överbyst mått när du tittar i mönstertabellen, skillanden mellan din byst och överbyst får du sedan göra en bystjustering för. 

Så jämför dina mått, är skillnaden väldigt liten eller stor välj storleken efter ditt överbystmått och ditt midjemått istället för midja och byst.

Plocka fram din storlekstabell (detta är Emerys), välj den storlek du ligger närmast antingen utifrån överbyst och midja om du tror du behöver göra en bystjustering eller efter byst och midja. Känner du dig osäker på om du kommer behöva en justering, välj den storlek du ligger närmast utan justeringar och sy din toall (provplagg) utifrån den, så kan vi gemensamt se om du behöver göra någon justering. Ligger du mellan två storlekar är det oftast bäst att välja den större. Du kan även titta på tabellen för plaggets färdiga mått om ditt mönster har en sådan för att se vilken storlek du tror blir bäst. 

Rita mönstret
Sprid ut dina mönsterark på ett stort bord eller på golvet så du tydligt kan överblick vilka delar du behöver rita av. Eftersom vi kommer gå igenom en rad justeringar som du kan välja att göra är det bäst att rita av och inte klippa ut mönstret, för vi kommer behöva klippa isär vissa av våra delar. Har ditt mönster valbara design element (som kragen och rosetten på Emery) så väljer du nu vilka delar du vill ha med och ritar av dem, de andra behöver du inte rita. Vill du sy en annan kjolmodell än den som ditt mönster har behöver du inte heller rita av den.

Glöm inte att rita med alla markeringar i mönstret noggrant!

Det var allt för idag, nästa gång tittar vi närmare på de olika bystjusteringarna.

Har du några frågor eller funderingar tveka inte att fråga i FB-gruppen.

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i överkant av bloggen.