Planera din klänning

 

 

Detta är ett del moment i Sewalongen som går både på Modestybyb.blogg.se och Sic Designer

Idag ska vi börja planera hur våra klänningar ska se ut, eftersom detta är en sewalong med fokus på variationer och valmöjligheter behöver vi fundera på hur just vår (eller våra?) klänningar ska se ut. Vilka element vill du att din klänning ska ha?

Det vi har att utgå ifrån är ju vårt grundliv, oavsett om du utgår från Emery, en egen konstruktion eller ett annat mönster så utgår allting från livet. Jag brukar skissa upp mina klänningar när jag funderar över hur de ska se ut, då kan man även jämföra olika alternativ och se till att man inte glömmer bort några av sina fantastiska idéer! Vill du ha en mall att skissa på kan jag tipsa om Fashionary, de finns som anteckningsblogg men även som nedladdningsbar PDF!

 

Detta är alltså vad vi har att utgå ifrån, vill du använda denna som grund när du ritar finns den tillgänglig som PDF i FB-gruppen här.

Det du behöver göra nu är att ta ställning till följande:

 Ärmar:

1.     Vill du ha en ärm på din klänning?

2.     Hur lång vill du att din ärm ska vara? (en bra idé kan vara att redan nu mäta från axelns yttersta ben ner till den längd du vill att ärmen ska ha och skriva upp det på skissen så vet du exakt hur du tänkt när vi sen ska rita mönster.)

3.     Vill du ha en standard ärm eller en med puff?
        Om du vill ha puff, var vill du ha puffet? En ärm kan ha puff i axelsömmen eller vid ärmslutet                                                                     eller på båda platserna.

 
Kjolen:

1.     Hur lång vill du att din kjol ska vara? (även här kan det vara smart att mäta redan nu och skriva på skissen).

2.     Vill du ha en klockad, rynkad eller veckad kjol?
 
En klockad, en veckad och en rynkad kjol
 

Vill du ha fickor i din kjol? Emery mönstret har dolda fickor i sidsömmen som kommer att vara med i sewalongen. Har du en egen konstruktion är det relativt lätt att rita en egen fickpåse (googla dold ficka i sidsömmen så får du tips på hur den bör se ut)

 

Ringningen

1.     Vilken form vill du att din ringning ska ha? Hur djup vill du att den ska vara?

2.     Vill du ha en krage?
        Emery har en platt krage liknande en Peter Pan krage som man kan välja att sy. Syr du efter egen konstruktion är det även enkelt att rita din egen krage. 

 

Foder?

Klänningen kommer vara fodrad i livet men vill du även fodra kjolen? Valet är upp till dig, att fodra har många fördelar främst att kjolen inte kommer klättra mot eventuella strumpbyxor! Vissa trivs med att bära underkjol istället men jag föredrar en fodrad kjol!

Det blev en lång lista med saker att tänka på och ta ställning till. Känns det svårt att välja? Kolla runt på inspiration på nätet, i min Pinterest mapp eller på klänningar du ser på stan.

Slutligen så tänkte jag visa hur två av mina skisser ser ut i nuläget. Om det kommer sluta som dessa idéer återstår att se.

Ärmlös, med lång kjol, kanske veckad?
Puffärmar och helklockad kjol
 
Visa gärna dina tankar i FB-gruppen!
 
 
 
 
 
 
Publicerat i Sew along
Taggar: dress / dressmaking / emery / sewalong