Dold ficka i midjesömmen

Det är svårt att hinna allt man vill ibland, jag lovade er att visa och förklara hur jag konstruerat mina dolda fickor på klänningen jag sydde till skolan.

Klänning har dolda fickor i midjesömmen med resår i ytterkant. Fickan består av två rektangulära stycken en insida som är 12 x 20 cm och en utsida som är 20 x 20 cm.  Den yttre delen av fickan kommer sitta mot kjolen och behöver vara större för att handen ska gå ner i fickan.
 Fickan i toallen

 

Fickan är sedan sydd som man syr en dold ficka i en sidsöm. Först har jag sytt fast den inre fickdelen mot livet och den yttre mot kjolen. För att hålla in den yttre kanten av fickan mot den inre har jag sytt i resår i kjolens söm. Resåren är 12 cm för att hålla in den yttre fickan till den inres bredd. Bägge fickdelarna sys fast räta mot räta och sedan sydde jag ihop midjesömmen och fickdelarna i ett stycke som vid dolda fickor.

Alltså som denna fast fickdelen är rak istället för böjd
 

Jag är ledsen att jag inte har bättre bilder på genomförandet, syr jag en igen ska jag ta bättre bilder åt er. 

Sista sew along delen - Fålla

 

Välkommen till dagens sew along inlägg! Denna sew along löper både här på Modestybyb samt hos SIC Designer.

Sista inlägget, när du tagit dig igenom dagens inlägg är din klänning färdig!

Jag hoppas du inte glömt att hänga upp din klänning inför dagens sömnad så att kjolen hängt ut sig ordentligt. Om inte, gör det nu, låt den hänga minst 1 dygn  annars riskerar du att din fåll kommer att bli sned efter några användningar.

Dagens inlägg kommer behandla: (motsvarande steg i Emerybeskrivningen)

  • Fålla ärmen – Emery steg 41
  • Fålla kjolen – Emery steg 42

 

Ärmen

Har du en ärm utan puff nertill gör du en dubbelvikt fåll, alltså vik in tyget två gånger ca 1 cm breda vik. Känner du dig osäker på hur lång du vill ha ärmen, prova klänningen först och sätt en nål vid önskad ärmlängd och vik så att fållen slutar där. Är det mycket du vill kapa så får du självklart klippa av ärmen först så inte fållen blir för stor. Nåla ärmen, sy och pressa.

Har du puff nertill i din ärm ska vi istället sy en kanal för resår. Det går att göra en puffärm på många sätt men jag föredrar resår eftersom det ger störst rörelsevidd. Sy en fåll som ovan men låt fållens bredd vara ca 0,5 cm bredare än din resår och lämna en öppning i fållen, ca 2 cm mitt under armen.

 

För in resåren i kanalen med hjälp av en säkerhetsnål. Prova klänningen och känn efter hur tajt du vill ha resåren innan du klipper av resåren. Sy sedan ihop resårens ändar, se till att de döljs i kanalen och sy ihop 2 cm öppningen för hand.

 

Kjolen

Beroende på utformningen av din kjol använder man olika metoder till att fålla. Syr du en klockad kjol bör du använda den metod som jag beskriver här

Har din kjol en rak nedersta kant, alltså inte rundad gör du istället så här:

Först behöver vi mäta var fållen ska gå. Sätt på dig klänningen, eller ännu hellre sätt den på en provdocka. Placera en nål mitt fram där du vill att kjolen ska sluta. Vi vill skapa en kjol som har samma höjd från golvet runt hela, eftersom det är då den ser rak ut.

Om du har klänningen på dig behöver du hjälp nu. Ställ dig bredvid något som har samma höjd som du vill ha kjollängden, kanske bredvid soffbordet, eller sätt en tejpbit på önskad höjd på ett bordsben. Låt din medhjälpare sätta nålar runt hela kjolen i höjd med tejpen. Eller om du har en provdocka, sätt själv nålar i höjd med din markering. 

 

Ta av klänningen och klipp av 4 cm nedanför nålarna. Har du inte så mycket tyg nedanför gör det inget, du får göra en smalare fåll istället. Gör även här en dubbelvikt fåll, med varje vik 2 cm brett. Nåla noggrant och sy antingen på maskin eller för hand om du önskar en osynlig fåll. Pressa noggrant och sen är du klar!

 Klänning nummer 1 med puff ärm, smock i ryggen och helklockad kjol
 
 Klänning nummer 2 utan ärm, med smock runt hela midjan och med veckad kjol
 

Nu är vi klara! Tusen tack till alla som deltagit och gjort detta så roligt! Jag hoppas ni är nöjda med era klänningar. Vill ni får ni hemskt gärna skicka mig en bild på era färdiga klänningar till modestybyb@gmail.com så blir det ett avslutande inlägg efter midsommar med alla era färdiga klänningar, en klänningsparad!

Hoppas arbetet med din klänning går och gått bra! Har du en fråga, tanke eller tips om något tveka inte att skriva i FB-gruppen

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i överkant av bloggen.

Smock

 

Välkommen till dagens sew along inlägg! Denna sew along löper både här på Modestybyb samt hos SIC Designer.

Dagens inlägg kommer behandla:

  • Smock 


Detta är det nästa sista inlägget i sew alongen, det har gått så snabbt och snart är det midsommar! Idag ska vi ta tag i bonusen, alltså smocken.

Vill du inte ha smock i din klänning kan du hoppa över dagens inlägg bortsett från en detalj! Till nästa inlägg behöver din klänning få hänga ut sig, antingen hänger du den på en galge eller på en provdocka. Detta för att eventuella partier klippta på skrådden ska hänga ut sig innan vi fållar. 

Har du aldrig sytt smock förut, eller inte gjort det på din maskin, är det bra att börja med en testlapp. Börja med att rulla upp resårtråd på en underspole till din maskin. De flesta rekommenderar att inte spänna tråden när man virar upp den, men olika symaskiner föredrar olika.Jag skulle börja testa med att vira upp den utan att spänna tråden.

Trä sedan din maskin som vanligt med resårtråden som undertråd och vanlig tråd som övertråd. Ställ in maskinen på raksöm med något längre stygnlängd, jag brukar använda 3. Klipp ut en provlapp av samma tyg som din klänning, olika tyger beter sig olika med smocken. Har du fodrat din klänning är det bra att låta lappen bestå av ett lager yttertyg och ett lager foder. 

Börja sy raka rader, sträck tyget när du syr. Hur täta rader du vill ha är upp till dig, jag brukar använda en pressarfotsbredd som avstånd. Testa även att det fungerar att fästa normalt genom att backa. Fungerar inte det får man knyta ihop ändarna i efterhand istället.

När du sytt några rader är det dags att pressa smocken, värmen gör att den drar ihop sig ytterligare. Använd ångfunktionen på strykjärnet så ser du hur den krymper. När det är gjort är det dags att utvärdera smocken, känns den bra, ser den bra ut osv. Är du inte nöjd och vill att den ska dra ihop sig mera kan du testa att vira tråden på underspolen spänt eller utsätta smocken för mer värme.

Känner du dig osäker på om din smock är bra, ta en bild och lägg upp i gruppen så kan vi tillsammans utvärdera den!

Alla maskiner är inte heller förtjusta i smock, min maskin godtar bara Guthermans resårtråd, inget annat har fungerat. Men får du det inte alls att fungera kan du istället använda vanlig resår som du sträcker efter önskemål och syr fast med trestegs zick-zack. Det ger samma effekt.

Det kan också vara så att smocken inte ger effekt t.ex. strax ovan midjesömmen där det är extra tjockt pga. sömsmånerna. Då kan man få köra en rad med resår och zick-zack där istället. 

 

Smocka klänningen

Smocken kan sys både fram och bak, eller endast baktill i klänningen. När vi sydde insnitten fick du ta ställning till vart du ville ha smock och strunta i att sy de insnitten. Så det beslutet får du följa idag.

Börja sy den första smocklinjen i midjesömmen. Antingen syr du bara längs bakstyckets bägge sidor om du bara ska ha smock bak, eller så syr du hela varvet runt från blixtlås till blixtlås om du vill ha smocken hela varvet runt.

Märker du att smocken inte tar ordentligt här beror det troligtvis på att det är för många tyglager, gör då nästa smockrad det dubbla avståndet mot vad du tänkt dig och sy i resår med trestegs-zick‑zack längst ner istället. Det kan också vara så att smocken inte syns så mycket efter bara en rad utan det behövs flera för att uppnå effekt. En rad med resår kan sys fast längst ner istället efter att du sytt alla dina smockrader om inte de understa gör sitt jobb. 

 Smocka med resår och trestegs zick-zack
 

Fortsätt sy flera rader med jämna mellanrum. Hur många rader du vill ha avgör du själv. Jag brukar tycka att runt 6 stycken är lagom men känner du dig osäker, sy några rader och prova sen klänningen. Titta hur det ser ut och avgör sen om du vill ha fler rader. 
 
Fyra smock rader sydda, jag kommer få lägga en rad med resår nederst eftersom tyget blir för tjockt där
 

När du sytt önskat antal rader är det dags att få smocken att krympa ytterligare. Plocka fram strykjärnet och använd ångfunktionen för att få smocken att dra ihop sig.

 Smock bara på baksidan

Smock runt hela midjan
 

Det var allt för idag, till nästa inlägg behöver din klänning få hänga ut sig, antingen hänger du den på en galge eller på en provdocka. Detta för att eventuella partier klippta på skrådden ska hänga ut sig innan vi fållar.

  

Hoppas arbetet med din klänning går bra! Visa gärna dina framsteg i FB-gruppen eller har du en fråga? Ställ den där med!

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i överkant av bloggen.