Sista sew along delen - Fålla

 

Välkommen till dagens sew along inlägg! Denna sew along löper både här på Modestybyb samt hos SIC Designer.

Sista inlägget, när du tagit dig igenom dagens inlägg är din klänning färdig!

Jag hoppas du inte glömt att hänga upp din klänning inför dagens sömnad så att kjolen hängt ut sig ordentligt. Om inte, gör det nu, låt den hänga minst 1 dygn  annars riskerar du att din fåll kommer att bli sned efter några användningar.

Dagens inlägg kommer behandla: (motsvarande steg i Emerybeskrivningen)

  • Fålla ärmen – Emery steg 41
  • Fålla kjolen – Emery steg 42

 

Ärmen

Har du en ärm utan puff nertill gör du en dubbelvikt fåll, alltså vik in tyget två gånger ca 1 cm breda vik. Känner du dig osäker på hur lång du vill ha ärmen, prova klänningen först och sätt en nål vid önskad ärmlängd och vik så att fållen slutar där. Är det mycket du vill kapa så får du självklart klippa av ärmen först så inte fållen blir för stor. Nåla ärmen, sy och pressa.

Har du puff nertill i din ärm ska vi istället sy en kanal för resår. Det går att göra en puffärm på många sätt men jag föredrar resår eftersom det ger störst rörelsevidd. Sy en fåll som ovan men låt fållens bredd vara ca 0,5 cm bredare än din resår och lämna en öppning i fållen, ca 2 cm mitt under armen.

 

För in resåren i kanalen med hjälp av en säkerhetsnål. Prova klänningen och känn efter hur tajt du vill ha resåren innan du klipper av resåren. Sy sedan ihop resårens ändar, se till att de döljs i kanalen och sy ihop 2 cm öppningen för hand.

 

Kjolen

Beroende på utformningen av din kjol använder man olika metoder till att fålla. Syr du en klockad kjol bör du använda den metod som jag beskriver här

Har din kjol en rak nedersta kant, alltså inte rundad gör du istället så här:

Först behöver vi mäta var fållen ska gå. Sätt på dig klänningen, eller ännu hellre sätt den på en provdocka. Placera en nål mitt fram där du vill att kjolen ska sluta. Vi vill skapa en kjol som har samma höjd från golvet runt hela, eftersom det är då den ser rak ut.

Om du har klänningen på dig behöver du hjälp nu. Ställ dig bredvid något som har samma höjd som du vill ha kjollängden, kanske bredvid soffbordet, eller sätt en tejpbit på önskad höjd på ett bordsben. Låt din medhjälpare sätta nålar runt hela kjolen i höjd med tejpen. Eller om du har en provdocka, sätt själv nålar i höjd med din markering. 

 

Ta av klänningen och klipp av 4 cm nedanför nålarna. Har du inte så mycket tyg nedanför gör det inget, du får göra en smalare fåll istället. Gör även här en dubbelvikt fåll, med varje vik 2 cm brett. Nåla noggrant och sy antingen på maskin eller för hand om du önskar en osynlig fåll. Pressa noggrant och sen är du klar!

 Klänning nummer 1 med puff ärm, smock i ryggen och helklockad kjol
 
 Klänning nummer 2 utan ärm, med smock runt hela midjan och med veckad kjol
 

Nu är vi klara! Tusen tack till alla som deltagit och gjort detta så roligt! Jag hoppas ni är nöjda med era klänningar. Vill ni får ni hemskt gärna skicka mig en bild på era färdiga klänningar till modestybyb@gmail.com så blir det ett avslutande inlägg efter midsommar med alla era färdiga klänningar, en klänningsparad!

Hoppas arbetet med din klänning går och gått bra! Har du en fråga, tanke eller tips om något tveka inte att skriva i FB-gruppen

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i överkant av bloggen.