Smock

 

Välkommen till dagens sew along inlägg! Denna sew along löper både här på Modestybyb samt hos SIC Designer.

Dagens inlägg kommer behandla:

  • Smock 


Detta är det nästa sista inlägget i sew alongen, det har gått så snabbt och snart är det midsommar! Idag ska vi ta tag i bonusen, alltså smocken.

Vill du inte ha smock i din klänning kan du hoppa över dagens inlägg bortsett från en detalj! Till nästa inlägg behöver din klänning få hänga ut sig, antingen hänger du den på en galge eller på en provdocka. Detta för att eventuella partier klippta på skrådden ska hänga ut sig innan vi fållar. 

Har du aldrig sytt smock förut, eller inte gjort det på din maskin, är det bra att börja med en testlapp. Börja med att rulla upp resårtråd på en underspole till din maskin. De flesta rekommenderar att inte spänna tråden när man virar upp den, men olika symaskiner föredrar olika.Jag skulle börja testa med att vira upp den utan att spänna tråden.

Trä sedan din maskin som vanligt med resårtråden som undertråd och vanlig tråd som övertråd. Ställ in maskinen på raksöm med något längre stygnlängd, jag brukar använda 3. Klipp ut en provlapp av samma tyg som din klänning, olika tyger beter sig olika med smocken. Har du fodrat din klänning är det bra att låta lappen bestå av ett lager yttertyg och ett lager foder. 

Börja sy raka rader, sträck tyget när du syr. Hur täta rader du vill ha är upp till dig, jag brukar använda en pressarfotsbredd som avstånd. Testa även att det fungerar att fästa normalt genom att backa. Fungerar inte det får man knyta ihop ändarna i efterhand istället.

När du sytt några rader är det dags att pressa smocken, värmen gör att den drar ihop sig ytterligare. Använd ångfunktionen på strykjärnet så ser du hur den krymper. När det är gjort är det dags att utvärdera smocken, känns den bra, ser den bra ut osv. Är du inte nöjd och vill att den ska dra ihop sig mera kan du testa att vira tråden på underspolen spänt eller utsätta smocken för mer värme.

Känner du dig osäker på om din smock är bra, ta en bild och lägg upp i gruppen så kan vi tillsammans utvärdera den!

Alla maskiner är inte heller förtjusta i smock, min maskin godtar bara Guthermans resårtråd, inget annat har fungerat. Men får du det inte alls att fungera kan du istället använda vanlig resår som du sträcker efter önskemål och syr fast med trestegs zick-zack. Det ger samma effekt.

Det kan också vara så att smocken inte ger effekt t.ex. strax ovan midjesömmen där det är extra tjockt pga. sömsmånerna. Då kan man få köra en rad med resår och zick-zack där istället. 

 

Smocka klänningen

Smocken kan sys både fram och bak, eller endast baktill i klänningen. När vi sydde insnitten fick du ta ställning till vart du ville ha smock och strunta i att sy de insnitten. Så det beslutet får du följa idag.

Börja sy den första smocklinjen i midjesömmen. Antingen syr du bara längs bakstyckets bägge sidor om du bara ska ha smock bak, eller så syr du hela varvet runt från blixtlås till blixtlås om du vill ha smocken hela varvet runt.

Märker du att smocken inte tar ordentligt här beror det troligtvis på att det är för många tyglager, gör då nästa smockrad det dubbla avståndet mot vad du tänkt dig och sy i resår med trestegs-zick‑zack längst ner istället. Det kan också vara så att smocken inte syns så mycket efter bara en rad utan det behövs flera för att uppnå effekt. En rad med resår kan sys fast längst ner istället efter att du sytt alla dina smockrader om inte de understa gör sitt jobb. 

 Smocka med resår och trestegs zick-zack
 

Fortsätt sy flera rader med jämna mellanrum. Hur många rader du vill ha avgör du själv. Jag brukar tycka att runt 6 stycken är lagom men känner du dig osäker, sy några rader och prova sen klänningen. Titta hur det ser ut och avgör sen om du vill ha fler rader. 
 
Fyra smock rader sydda, jag kommer få lägga en rad med resår nederst eftersom tyget blir för tjockt där
 

När du sytt önskat antal rader är det dags att få smocken att krympa ytterligare. Plocka fram strykjärnet och använd ångfunktionen för att få smocken att dra ihop sig.

 Smock bara på baksidan

Smock runt hela midjan
 

Det var allt för idag, till nästa inlägg behöver din klänning få hänga ut sig, antingen hänger du den på en galge eller på en provdocka. Detta för att eventuella partier klippta på skrådden ska hänga ut sig innan vi fållar.

  

Hoppas arbetet med din klänning går bra! Visa gärna dina framsteg i FB-gruppen eller har du en fråga? Ställ den där med!

Har du missat något tidigare inlägg, eller har du precis upptäckt vår sew along? Klicka på kategorin Sew along i överkant av bloggen.